Murzynek z polewą

Tradycyjne, kakaowe ciasto.

Murzynek
Murzynek123RF/PICSEL

Składniki:

  • kostka masła
  • ok. 1,5-1,7 szklanki cukru
  • 4 bardzo kopiaste łyżki kakao
  • ok. 2,5 szklanki mąki
  • kieliszek rumu
  • olejek migdałowy
  • olejek arakowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • masło do posmarowania i tarta bułka do wysypania formy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Masło, 1/2 szkl. wody, rum, olejek migdałowy, olejek arakowy, cukier oraz kakao powoli rozpuść w dużym garnku na małym ogniu na dość gęstą, gładką czekoladową masę. Następnie odlej z niej 1/2 szkl. na polewę. Resztę masy przestudź.

Następnie dodaj do masy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli i wmieszaj do ciasta na samym końcu – w taki sposób, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.

Ciasto przelej następnie do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką okrągłej formy. Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C (murzynek jest gotowy, gdy pęknie, a wkładany w niego drewniany patyczek jest suchy).

Ciasto ostudź, przetnij, przełóż np. ulubionym kremem lub powidłami itp. Udekoruj odłożoną polewą.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas