Mus z białej czekolady z karmelizowanymi brzoskwiniami

Elegancki deser dla koneserów.

Składniki:

  • 2 płaty żelatyny
  • 150 g białej czekolady
  • 300 g śmietany kremówki
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 75 g cukru
  • Nici z karmelu i mięta do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę posiekać, 100 g śmietany podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w śmietanie z czekoladą. Wstawić do lodówki na 20-30 minut. 200 g śmietany ubić i wmieszać do kremu. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Brzoskwinie osączyć, pokroić w cząstki. Cukier skarmelizować, obtoczyć w nim brzoskwinie, wlać 150 ml soku z brzoskwiń i  gotować 2-3 minuty. Ostudzić.

 Za pomocą 2 łyżek wycinać z musu gałki i podawać ze skarmelizowanymi brzoskwiniami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje