Mus z bitą śmietaną

Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych deserów

Mus udekoruj bitą smietaną
Mus udekoruj bitą smietaną123RF/PICSEL

Składniki:

  • 600 g malin, jeżyn, jagód, truskawek
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • skórka i sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i cytryny
  • łyżka wody różanej (sklepy orientalne, od 8 zł/250 ml)
  • 2 szklanki wody
  • 100 g kremówki
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta cukru waniliowego

Przygotowanie: 1. Wymieszaj owoce z pudrem i skórką, zalej szklanką wody, podgrzej, mieszając. Gdy cukier się rozpuści, gotuj, aż masa zgęstnieje (ok. 8 minut).

2. Przetrzyj owoce przez sitko, dodaj wodę różaną i resztę wody (schłodzoną), zmiksuj. Wstaw do lodówki na 30 minut. Ubij śmietanę z cukrem, podaj z musem.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas