Mus z botwinki z młodą fasolką

Świetnie smakuje z pieczywem.

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 5-6 porcji

Składniki

  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 1 marchewka
  • 1 młody seler lub 1/4 średniego starego
  • 1 małe jabłko
  • 1 młody por (biała część)
  • 6-7 łyżek młodej fasolki lub białej fasolki z puszki
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki ziarenek kolendry
  • 1 łyżeczka ziarenek gorczycy
  • 5 gałązek świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego
  • 4-5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • 1 łyżka koperku
  • ew. 2 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania

1. Bulion zagotuj. Ziarenka kolendry, gorczycy i pieprzu zawiń w jałowy gazik i zwiąż bawełnianą nitką. Pakuneczek włóż do bulionu. Wrzuć fasolkę. Gotuj, aż fasolka zmięknie. 

2. W tym czasie obierz i dokładnie umyj wszystkie warzywa. Pokrój je na niewielkie kawałeczki. Jabłko obierz i grubo zetrzyj na tarce. Fasolkę wyjmij z bulionu, dobrze osącz.

3. Do bulionu włóż przygotowane składniki. Dodaj gałązki majeranku (lub 1 łyżkę suszonego). Ew. posól. Gotuj, aż jarzyny zmiękną. Wyjmij majeranek i pakuneczek z przyprawami.  

4. Zupę z ugotowanymi warzywami i jabłkiem zmiksuj na gładki krem, dodając oliwę i ew. śmietanę. Rozlej do kubeczków lub kokilek, na wierzch nałóż fasolkę. Posyp koperkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje