Mus z drobiowych wątróbek

Bez pieczenia, czekasz tylko, aż zastygnie!

Składniki:

Mus:

Reklama

●700 g wątróbki z kurczaka

●2 plastry boczku wędzonego (pokrojone w kostkę)

●2 posiekane szalotki

●2 posiekane ząbki czosnku

●100 g masła

●łyżeczka brandy

●sól, pieprz

Galareta:

●500 ml wywaru drobiowego

●25 g żelatyny (namoczonej do napęcznienia)

●sól, pieprz

Przygotowanie:

1, Zrób galaretkę. Wywar zagrzej, dopraw solą i pieprzem. Rozpuść w nim namoczoną żelatynę. Galaretkę (1/2) wlej do natłuszczonej formy. Wstaw do lodówki, by stężała. Resztę galaretki postaw w cieple, by nie zastygła (możesz 2 razy zamieszać).

2. Wątróbki opłucz, oczyść, pokrój. Krótko zeszklij szalotkę z boczkiem oraz czosnkiem. Dodaj wątróbkę i masło. Smaż 5 min, dodaj brandy. Duś kolejne 2 min, dopraw solą i pieprzem. Przestudź, zmiksuj z odłożoną galaretką. Przestudź, włóż do formy z zastudzoną galaretą. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje