Mus z jajek, miodu, jabłka i cytryny
Ten deser możesz zjeść bez dodatków, dla przyjemności, albo użyć do smarowania naleśników. Możesz też nałożyć go na kromkę chleba - z powodzeniem zastąpi dżem. Najbardziej efektownie wygląda, gdy podasz go w pieczonym jabłku. Smacznego!
Składniki:
- 2 cytryny
- 1 jabłko
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki miodu
Sposób przygotowania:
Cytryny wyszorować w gorącej wodzie. Otrzeć z nich skórkę, zalać niewielką ilością wody i gotować 15 minut. Odcedzić. Wycisnąć sok z cytryn i przelać do szklanej żaroodpornej salaterki.
Do soku dodać masło, osączoną skórkę cytrynową i miód. Salaterkę postawić na dużym garnku z gotującą wodą i podgrzewać, aż masło i miód stopią się. Jajka roztrzepać mikserem i wlać do miodu.
Podgrzewać około10 minut, stale mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje do konsystencji przecieru owocowego.
Musem wypełnić malutkie słoiczki, zakręcić je szczelnie i po zupełnym ostygnięciu wstawić do lodówki. Podawać z pieczywem lub ciastem bez dodatków. Można go przechowywać w lodówce około 1miesiąca.
Można też dodać do musu rodzynki i orzechy. Następnie całość włożyć do wydrążonego jabłka i zapiec w piekarniku. Pycha!