Mus z jajek, miodu, jabłka i cytryny

Ten deser możesz zjeść bez dodatków, dla przyjemności, albo użyć do smarowania naleśników. Możesz też nałożyć go na kromkę chleba - z powodzeniem zastąpi dżem. Najbardziej efektownie wygląda, gdy podasz go w pieczonym jabłku. Smacznego!

Deser na bazie jabłek jest bardzo delikatny.
Deser na bazie jabłek jest bardzo delikatny. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki miodu

Sposób przygotowania:

Cytryny wyszorować w gorącej wodzie. Otrzeć z nich skórkę, zalać niewielką ilością wody i gotować 15 minut. Odcedzić. Wycisnąć sok z cytryn i przelać do szklanej żaroodpornej salaterki.

Do soku dodać masło, osączoną skórkę cytrynową i miód. Salaterkę postawić na dużym garnku z gotującą wodą i podgrzewać, aż masło i miód stopią się. Jajka roztrzepać mikserem i wlać do miodu.

Podgrzewać około10 minut, stale mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje do konsystencji przecieru owocowego.

Musem wypełnić malutkie słoiczki, zakręcić je szczelnie i po zupełnym ostygnięciu wstawić do lodówki. Podawać z pieczywem lub ciastem bez dodatków. Można go przechowywać w lodówce około 1miesiąca.  

Można też dodać do musu rodzynki i orzechy. Następnie całość włożyć do wydrążonego jabłka i zapiec w piekarniku. Pycha!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas