Mus z żurawin

Żurawina, oprócz wielu właściwości zdrowotnych, obniża ciepłotę ciała, więc jest idealna na upały. W dzisiejszym przepisie proponujemy delikatny deser. Smacznego!

Taki mus chłodzi najlepiej!
Taki mus chłodzi najlepiej! 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 litra soku z żurawin
  • żelatyna na 1/2 litra płynu
  • cukier
  • 1 szklanka śmietany "kremówki"
  • 2 białka

Sposób przygotowania:

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach soku. Resztę soku zagotować i rozpuścić w nim żelatynę. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Z białek ubić sztywną pianę. Sok ostudzić, wymieszać z bitą śmietaną i pianą z białek. Mus przełożyć do salaterek i schłodzić.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas