Musaka z sosem beszamelowym

Na obiad lub kolację

Musaka
Musaka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Następnie zeszklij je na oliwie. Zdejmij z ognia. Dodaj do mięsa. Dołóż koncentrat pomidorowy, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj na jednolitą masę. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubsze plasterki. 

2. W garnku rozgrzej masło. Oprósz mąką, krótko zasmaż. Wymieszaj z zimnym mlekiem oraz bulionem w proszku. Mieszając, gotuj dalej, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przypraw go do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 

3. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ułóż w niej połowę plasterków ziemniaków. Polej porcją beszamelu. Przykryj mięsną masą, a potem ponownie posmaruj warstwą sosu. Przykryj pozostałymi ziemniakami i resztą beszamelu. Ser grubo zetrzyj, posyp nim zapiekankę. Naczynie z musaką wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz około 45 minut.

Przepis na lazanię z wołowinąInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas