Muślinowy homar

2 świeże lub mrożone homary; 1 główka sałaty; 2 owoce mango; 2 grapefruity; pęczek koperku; sok z 2 cytryn; 20 dag gęstego majonezu; 80 ml białego wytrawnego wina; białka z 4 jajek; sól.

Porcja dla 2 osób.
Stopień trudności - dość trudne.
Czas przyrządzenia - 45 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 445 kcal.
Zawartość tłuszczu - średnia.

Przyrządzanie

A. Świeże homary umyć pod bieżącą wodą, mrożone zaś rozmrozić i opłukać. Do garnka nalać tyle wody, żeby przykryła ona homary. Wodę zagotować z koperkiem, solą oraz niewielką ilością soku cytrynowego. Świeże homary gotować około 10 minut, natomiast mrożone 3 minuty.

B. W czasie gotowania przygotować sos muślinowy mieszając majonez z winem, sokiem z cytryny i odrobinką soli. Kiedy utworzy się jednolita masa, delikatnie połączyć ją z ubitymi na sztywno białkami.

C. Po ugotowaniu homarów wyjąć je z garnka, ostudzić, rozciąć pancerz i wyjąć mięso. Mięso pokroić w plastry i ułożyć na wcześniej ozdobionym zieloną sałatą półmisku. Następnie po jednej stronie homara ułożyć na przemian cząsteczki grapefruita oraz mango, a po drugiej stronie wyłożyć wcześniej przygotowany sos. Całość można udekorować papryką.

Nasza rada

Mięso homara jest zdecydowanie najsmaczniejsze, kiedy waży on od 450 do 900 g.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas