Muszelki z farszem paprykowym

Do muszelek można przygotować kilka różnych farszy na tej samej bazie (cebula, czosnek, wędlina) – np. serowy, pomidorowy, brokułowy. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu.

Nadziewane muszle smakują doskonale.
Nadziewane muszle smakują doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki na 10 porcji:

  • 25 dag makaronu duże muszle
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dag wędzonego boczku (lub innej wędliny)
  • po jednym strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 10 dag startego żółtego sera
  • listki świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

1 Cebulę oraz czosnek obrać, posiekać i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Wędlinę pokroić w niedużą kostkę, dorzucić do cebuli i czosnku, chwilę razem smażyć. Papryki oczyścić, pokroić na małe kawałki,dodać na patelnię. Wszystko doprawić solą i pieprzem, smażyć razem przez kilka minut.

2. Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić, zahartować zimną wodą. Napełniać muszelki farszem i wkładać do wysmarowanego pozostałą oliwą naczynia żaroodopornego. Posypać żółtym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, aż ser się rozpuści. Udekorować bazylią.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas