Myślisz, że wiesz jak ugotować ryż? Ten prosty trik pomoże ci robić to perfekcyjnie

Ryż można przyrządzić na wiele sposobów. Ten prosty do zrobienia dodatek nadaje się do wielu dań. Jednak można go ugotować w inny niż standardowy sposób, żeby smakował lepiej. Jaki?

Kilka kroków, aby ryż był ugotowany perfekcyjnie
Kilka kroków, aby ryż był ugotowany perfekcyjnie/123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Szefowa kuchni Manisha Bhardway szkoliła prezenterkę Cherry Healey, jak perfekcyjnie ugotować ryż.

Jak perfekcyjnie ugotować ryż?


Krok 1

Proporcje ryżu i wody powinny wynieść 1:2, aby uzyskać najlepszą konsystencję.

Krok 2

Ryż należy opłukać przed gotowaniem, dzięki czemu można pozbyć się pozostałości skrobi.

Krok 3

Warto wybrać odpowiedni garnek z ciężkim dnem i ciasno dopasowaną pokrywką, która pomaga zatrzymać parę.

Krok 4

Po zagotowaniu ryżu trzeba zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką.

Jaki będzie ryż po wykonaniu tych kroków?

Jeśli wykonamy poprawnie wszystkie te kroki, ziarna ryżu będą oddzielone od siebie i puszyste. Dodatkowo, odpowiedni będzie ich aromat, smak oraz tekstura.

Zobacz także:

11 NIETYPOWYCH ZASTOSOWAŃ RYŻU

„Ewa gotuje”: Ciasto kruche z malinami i brzoskwiniami pod beząPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas