Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

Zamiast zwykłego obiadu możesz zaserwować rodzinie sycącą sałatkę warzywną z dodatkiem mięsa, ryb, makaronu, sera lub ziemniaków. Nikt się jej nie oprze!

Lato to idealna pora na przygotowywanie sałatek ze świeżych składników
Lato to idealna pora na przygotowywanie sałatek ze świeżych składnikówPicsel123RF/PICSEL
Lato to idealna pora na przygotowywanie sałatek ze świeżych składników
Lato to idealna pora na przygotowywanie sałatek ze świeżych składnikówPicsel123RF/PICSEL

Z fasolką, kaszą i serem

-10 dag ugotowanej fasolki szparagowej -szkl. ugotowanej kaszy pęczak -op. serka tofu  naturalnego (ok. 20 dag) -1/2 op. sera tofu pleśniowego lub wędzonego -papryka -ogórek -4 garście kiełków zielonej fasolki mung -ok. 2 łyżek sosu sojowego -łyżka oleju -sól i pieprz

Jak przygotować?

- Paprykę umyj, usuń nasiona, a miąższ pokrój w wąskie słupki. Lekko podduś na oleju. Ogórek umyj, osusz, pokrój w kostkę.

- Ugotowaną fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki. Oba sery tofu pokrój w kostkę. Wszystko połącz w dużym naczyniu. Dodaj ugotowaną kaszę pęczak. Dopraw do smaku sosem sojowym i przyprawami.

- Nałóż sałatkę do salaterek. Wierzch każdej porcji posyp kiełkami fasoli i podaj.

Z młodymi ziemniakami

-80 dag małych młodych ziemniaków -6 łyżek octu winnego -po łyżeczce grubej soli, pieprzu, musztardy -łyżka miodu -olej -pęczek koperku -50 dag fileta z łososia -30 dag pomid. koktajl. -10 dag liści młodego szpinaku

Jak przygotować?

- Umyj ziemniaki i ugotuj w wodzie (ok. 20 min). Osącz, ostudź, zdejmij skórkę. Przekrój na pół. Zrób sos winegret: wymieszaj ocet, sól, pieprz, musztardę, miód z 4 łyżkami oleju. Umyj i posiekaj koperek, wymieszaj z ziemniakami i sosem. Rybę pokrój na kawałki, przypraw solą i pieprzem (możesz nadziać na szpadki). Obsmaż na oleju przez ok. 8 min. Pomidory umyj, przekrój, umyj szpinak, osącz. Połącz z ziemniakami. Sałatkę podaj z rybą.

-  Kalafior oczyść, a następnie umyj go, podziel na średniej wielkości różyczki i ugotuj na półtwardo w posolonej wodzie (około 12 minut). Następnie osącz i ostudź.

- Dymkę umyj, osusz, pokrój w talarki. Umyj papryki, usuń z nich gniazda nasienne, a miąższ potnij na paseczki.

- Pomidorki koktajlowe umyj, potnij na połówki.

Z wołowiną i kalafiorem

- 1/2 główki kalafiora -20 dag grubszych plasterków pieczonej polędwicy wołowej -żółta, czerwona i zielona papryka -15 dag pomidorków koktajlowych -3 większe dymki -łyżka posiekanego koperku -3 łyżki oliwy -2 łyżki octu winnego -sól, pieprz (czarny i czerwony)

Jak przygotować?

- Przygotuj sos: ocet winny utrzyj z solą i dwoma rodzajami pieprzu. Wymieszaj go następnie z oliwą oraz posiekanym koperkiem. Odstaw na kilka minut, by składniki się "przegryzły".

- W dużej salaterce wymieszaj kalafior, pomidory, półplasterki wołowiny, dymkę oraz paprykę. Skrop obficie przygotowanym sosem i od razu podaj.

Z parówkami i grzybami

-30 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach -3 parówki -10 dag pieczarek -średnia czerwona cebula -sól, pieprz -2 łyżki oleju -łyżka musztardy francuskiej -natka pietruszki

Jak przygotować?

-Ugotowane w mundurkach ziemniaki obierz i pokrój je w średniej wielkości kostkę.

- Pieczarki oczyść, a następnie pokrój je w plastry, po czym przesmaż na oleju. Parówki pokrój w średnie plasterki i przesmaż (tak, aby stały się chrupiące). Cebulę obierz i pokrój ją w dość cienkie piórka.

- Składniki sałatki połącz, skrop olejem, a następnie przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj z musztardą, udekoruj natką i podawaj.

Sałatka z oliwkami
Sałatka z oliwkamiPicsel123RF/PICSEL

Z oliwkami i szpinakiem

- 25 dag świeżych liści szpinaku (ale może być także mrożony) -opakowanie makaronu wstążki -słoik suszonych pomidorów w oleju -1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek -opakowanie sera fata -masło -śmietana -sól, pieprz -bazylia

Jak przygotować?

- Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente (na półtwardo). Osącz, ostudź.

- Liście szpinaku umyj, osusz. Przeduś je lekko na maśle, dopraw do smaku, na końcu  dodając łyżkę śmietany.

- Oliwki pokrój w krążki, pomidory suszone w oleju osącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki. Ser feta osącz z zalewy i pokrój w kostkę.

- Makaron wymieszaj z serem feta, oliwkami, suszonymi pomidorami, a na końcu dodaj do sałatki szpinak. Ponownie lekko wymieszaj, ponakładaj sałatkę na talerze. Udekoruj  listkami bazylii i podawaj.

Azjatycka z polędwicą

- 40 dag polędwicy wołowej - 4 łyżki oleju - 2 papryki pepperoni - papryka - 20 dag grzybów shiitake (najlepiej świeżych) - 10 dag pomid. koktaj. - 2 łyżki sosu rybnego lu ostrygowego - limetka - 2 łyżeczki cukru - 3 dymki - 2 ząbki czosnku - łyżeczka sezamu - rzeżucha - 1/2 gł. kapusty

Jak przygotować?

- Mięso dokładnie opłucz, po czym starannie osusz, a następnie pokrój w cieniutkie paseczki. Szybko obsmaż je na silnym ogniu na oleju, pod koniec soląc. Zdejmij z patelni.

- Oczyszczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Oczyść, a następnie poszatkuj dość drobno kapustę.

- Papryki pepperoni oraz słodką czerwoną paprykę umyj i osusz, usuń z nich nasiona, a miąższ pokrój w cienkie paseczki. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki.

- Na oleju pozostałym po smażeniu mięsa przysmaż grzyby. Dodaj do nich poszatkowaną kapustę i smaż przez około minutę, mieszając (kapusta powinna stać się szklista). Wyjmij z patelni. Wymieszaj z resztą przygotowanych warzyw oraz mięsem.

- Przygotuj sos do polania sałatki: sos rybny lub ostrygowy wymieszaj starannie z sokiem z limetki oraz z dwiema łyżeczkami cukru. Dodaj roztarty czosnek oraz bardzo drobno posiekaną dymkę.

- Przygotowanym sosem obficie polej sałatkę. Wymieszaj. Nałóż sałatkę na talerze lub do salaterek. Posyp ją sezamem, a następnie udekoruj rzeżuchą i od razu podawaj.

- Sałatkę możesz zaserwować z pieczywem. Dobrze będzie smakowała również podana z dodatkiem ryżu albo z opieczonymi na złoto ćwiartkami ziemniaków.

Miks sałat z łososiem

-40 dag filetów z łososia -po 8 dag młodych listków szpinaku, botwinki, rukoli i radicchio -czerwona i żółta papryka -po 2 łyżki miodu, oleju i musztardy francuskiej -łyżeczka sosu sojowego

Jak przygotować?

Łososia pokrój w sporą kostkę, usmaż na łyżce oleju na złoto. Zdejmij z patelni, lekko przestudź. Paprykę opiecz w piekarniku (20 min), przestudź, zdejmij skórkę, miąższ pokrój w paski. Umyj i osącz szpinak, botwinkę, rukolę oraz radicchio. Wymieszaj z papryką. Sałatkę przełóż na półmisek, obłóż lekko przestudzonym łososiem. Przygotuj sos: musztardę utrzyj z sosem sojowym, miodem oraz resztą oleju. Dopraw. Sosem polej sałatkę i od razu podaj.

Z groszkiem i kurczakiem

-2 podwójne piersi kurczaka -2 zielone papryki -20 dag groszku cukrowego -szkl. czarnych oliwek -olej -czerwona cebula -20 dag niedużych, dojrzałych pomidorów -sól, pieprz

Jak przygotować?

- Groszek cukrowy ugotuj krótko na dużym ogniu, na półtwardo - wrzuć go na 2 minuty na wrzącą wodę, po czym delikatnie posól i posłodź pod koniec gotowania (możesz dodać w trakcie gotowania 1/2 łyżeczki octu, by groszek nie stracił intensywnie zielonego koloru). Osącz i całkiem ostudź. Piersi kurczaka umyj, oczyść, oprósz solą i pieprzem, usmaż na złoto na oleju. Ostudź. Papryki i pomidory pokrój. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Wszystkie warzywa - groszek, paprykę pomidory, cebulę i oliwki wymieszaj. Nałóż sałatkę na talerze. Na wierzchu każdej porcji połóż pokrojony filet z kurczaka.

Makaronowa z szynką

opakowanie makaronu (np. penne) -15 dag plastrów szynki (np. szwarcwaldzkiej, ale może być też inna) -puszka groszku -20 dag żółtego sera -pęczek cienkiego szczypiorku -majonez -sól, pieprz

Jak przygotować?

- Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente (na półtwardo). Podczas gotowania zwykle dodaję do wody łyżeczkę oliwy z oliwek, aby makaron się nie sklejał. Następnie odcedzam go i całkowicie studzę.

- Plastry szynki kroję na wąskie paski. Mieszam ją z makaronem. Następnie dodaję dokładnie osączony zielony groszek konserwowy oraz umyty, osuszony i posiekany drobno szczypiorek. Dorzucam także żółty ser, pokrojony w średniej wielkości kostkę. Dodaję do sałatki majonez - łyżkę lub dwie. Całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, po czym starannie mieszam.

- Sałatkę makaronową przyrządzam często także z innymi wędlinami - np. z salami. W tej wersji dodaję do niej kukurydzę zamiast groszku konserwowego.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas