Na święta upiecz sernik Katarzyny Meller

Katarzyna Meller w swojej książce "W kuchni Mamy i córki" podaje same sprawdzone przepisy, które są w jej rodzinie od lat. Taki sprawdzony przepis na sernik przyda się podczas świątecznych przygotowań.

"W tej książce też jest obłędny przepis na sernik mojej mamy, który jest robiony bez użycia mąki, zamiast niej daje się gotowane ziemniaki. I ja ten sernik mogę jeść codziennie. Jak go upiekę, to przeważnie zaczynam nim dzień, z kawą - i tak mogę go jeść przez cały dzień" - mówiła Katarzyna Meller w wywiadzie dla PAP Life.

Składniki

  • 800 g twarogu półtłustego
  • 150 g cukru brązowego
  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
  • łyżeczkę ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 70 g skórki pomarańczowej
  • 70 g rodzynek
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • łyżka masła i łyżkę bułki tartej do formy

Reklama

Żółtka z cukrem miksujemy w malakserze, następnie dodajemy masło, ekstrakt waniliowy. Potem wrzucamy mielony ser i mielone ziemniaki i ucieramy na pulchną masę. Przekładamy do miski. Dodajemy skórkę pomarańczową, namoczone we wrzątku rodzynki, skórkę z cytryny. Na koniec ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Mieszamy lekko w jednym kierunku, drewnianą łyżką. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 45 minut.
"Jest to najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek jadłam, a okazji do zjedzenia sernika nie przepuszczam nigdy" - zachęca w swej książce Katarzyna Meller. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje