Nachosy z chilli con carne

Z dodatkiem sosu serowego smakują wyśmienicie!

Składniki

  • ser np. Szwajcar Serenada - 250 g
  • ser Bursztyn np. Skarby Serowara - 250 g
  • mielone mięso wieprzowe - 500 g
  • śmietana 30% - 150 ml
  • kiełbasa chorizo - 200 g
  • czosnek - 4 ząbki
  • czarne oliwki - 1 duża garść
  • nachosy (najlepiej domowe, ale mogą być również kupne)
  • kmin rzymski, chili, sól, pieprz
  • świeża chili
  • masło klarowane

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy zmielone mięso (aż straci różowy kolor). Doprawiamy do smaku kminem, solą oraz chili, mieszamy. Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Smażymy ok. 3-4 minuty. Formę do zapiekania lekko natłuszczamy, układamy warstwę nachos, przykrywamy połową mięsa i połową startego sera (wymieszanego wcześniej ze śmietaną, doprawionego delikatnie świeżo mielonym pieprzem). Dorzucamy czarne oliwki. Powtarzamy z tymi samymi składnikami, posypujemy dodatkowo posiekaną chili i resztą sera. Zapiekamy ok. 10 minut, aż ser się roztopi. Podajemy gorące!

Reklama

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje