Nad morze i w góry, czyli lekkie przekąski na wakacyjne dni

Wypoczywając nad morzem lub w górach warto wybierać lekkie i zdrowe przekąski, które dostarczą nam energii na cały dzień. Sycąca bruschetta, tosty z ogórkową pastą, a może pożywne wrapy? Odpowiednio skomponowane letnie menu to klucz do świetnego samopoczucia i promiennego wyglądu podczas wakacji.

Smakołyki do plecaka

Aktywny wypoczynek to bez wątpienia najlepszy pomysł na spędzenie wakacyjnego urlopu. Pamiętajmy jednak, że wspinaczka po górach, żeglowanie czy pływanie sprawiają, że szybko palimy kalorie, czego skutkiem jest utrata energii. Jak sprawić, aby wystarczało jej na cały dzień pełen aktywności? Przede wszystkim unikajmy ciężkostrawnych potraw, które negatywnie wpływają na nasze samopoczucie i powodują, że czujemy się ociężale. Zamiast nich przygotujmy lekkie posiłki, które nie obciążą naszego żołądka.

Reklama

Oprócz ciasteczek, owoców czy słodkich bułek warto zapakować do plecaka smaczne, zdrowe, a w dodatku proste w przygotowaniu przekąski pełne warzyw, zarówno tych świeżych, jak i pod postacią marynat, które proponuje marka Kuhne. Świetnie sprawdzą się pomidory bez oleju lub malutkie korniszony, których nie trzeba kroić.

Przekąski na lato, które proponuje marka Kuhne, świetnie sprawdzą się zarówno w górach, jak i na plaży. Są pożywne, smaczne i można je bardzo szybko przygotować.

Bruschetta z pastą pomidorową i bazylią

Składniki:

  • pomidory suszone (np. marki Kuhne)
  • pieczywo na grzanki - 5 sztuk
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść liści świeżej bazylii
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Pieczywo pokrój w cienkie kromki i podsmażaj na patelni z dodatkiem oliwy do momentu, gdy zrobi się chrupiące. Następnie odłóż je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Do wysokiego naczynia wrzuć pomidory z puszki. Dodaj pokrojone na pół oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście bazylii i oliwę z oliwek.

2. Dopraw do smaku. Przygotowane wcześniej grzanki posmaruj pastą pomidorową.

Mini wrapy z łososiem i ogórkiem

Składniki:

  • 4 korniszony (np. marki Kuhne)
  • 3 placki tortilli
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki świeżego kopru
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Tortillę smarujemy śmietankowym serkiem. Łososia kroimy w cienkie plastry, a ogórki w paski i układamy na placku. Posypujemy koprem i przyprawami.

2. Zawijamy w rulon i kroimy na mniejsze porcje. 


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje