Nadziewana pieczeń rzymska

Przygotowana według naszych przepisów nigdy się nie znudzi. Zawsze świetnie smakuje i apetycznie wygląda. Możesz ją serwować na codzienne obiady i rodzinne uroczystości.

Pieczeń z jajkiem
Pieczeń z jajkiem123RF/PICSEL

Klops z jajkiem owinięty boczkiem

Sposób przygotowania

1. Odłóż 1 jajko, pozostałe gotuj ok. 10 min w posolonej wodzie. Potem jajka wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą i obierz. Odłóż do wystudzenia. Tosty namocz w zimnej wodzie. 

2. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj jajko. Czosnek i szalotkę obierz, pokrój. Natkę posiekaj. Składniki dołóż do mięsa. Dołóż odciśnięte tosty, natkę i musztardę. Dopraw solą i pieprzem. 

3. Mięsną masę dobrze wyrób. Następnie uformuj z niej gruby prostokąt (35x20 cm). Na środku ułóż jajka - jedno za drugim. Mięsny placek zwiń, formując owalną pieczeń. 

4. Klops przełóż do żaroodpornej formy, posmarowanej olejem. Na wierzchu ułóż plasterki boczku, tak by lekko zachodziły na siebie. Mięso piecz 75 min w temp. 175 st. C. Udekoruj. 

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia Kulinaria
Rolada brokułowa
Rolada brokułowa123RF/PICSEL

Rolada brokułowa

Sposób przygotowania

1. Brokuł oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Gotuj je 6-7 minut w posolonej wodzie. Wyjmij i jeszcze ciepłe rozgnieć widelcem. Wystudź. 

2. Bułeczkę porwij na kawałki, zalej je mlekiem i odstaw do namoczenia. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę, 1 jajko i cebulkę. Masę przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano i tymiankiem. Dobrze wyrób. 

3. Fetę utrzyj z drugim jajkiem. Wymieszaj z brokułami oraz migdałami. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Przygotuj duży kawałek folii aluminiowej. Rozsmaruj na nim mięsną masę, formując prostokąt (35x20 cm). Rozłóż nadzienie i pomagając sobie folią, zwiń. Roladę ułóż na blasze posmarowanej olejem. Piecz ok. 1 godziny w 190 st. C. Podawaj z sosem, np. pomidorowym. 

Przepis na pasztet warzywnyInteria Kulinaria
Pieczeń z pomidorami
Pieczeń z pomidorami123RF/PICSEL

Blok pomidorowy z ryżem

1. Ryż opłucz na sitku, osącz, gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedź go, osącz i odstaw do wystudzenia. 

2. W tym czasie pomidorki umyj, wytrzyj do sucha, 6-8 pomidorków rozetnij wzdłuż, usuń środki z pestkami, miąższ pokrój w grubą kostkę. 

3. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj jajka, koncentrat pomidorowy oraz starty parmezan. Do masy dołóż zimy ryż oraz pokrojone pomidory. Bazylię umyj, osusz, listki oderwij od gałązek i potnij je w paseczki. Wrzuć do mięsnej masy. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. 

4. Foremkę (dł. ok. 35 cm) posmaruj oliwą. Nałóż do niej mięsną masę. Wierzch wygładź i ułóż na nim resztę pomidorków. Skrop je oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz ok. 50 minut.

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas