Nadziewane rogaliki

Jeśli spytasz, jak pachnie dom dzieciństwa, wielu osób odpowie, że właśnie tak, jak te rogaliki!

Domowe rogaliki z nadzieniem  - pachną obłędnie, smakują jeszcze lepiej!
Domowe rogaliki z nadzieniem - pachną obłędnie, smakują jeszcze lepiej!123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę do miski, dodaj mielony twaróg, olej, sól i łyżkę miodu. Wymieszaj składniki i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 20 minut.

Masę makową przełóż do rondelka, dodaj resztę miodu i rodzynki. Gotuj chwilę na małym ogniu, aby odparowała z niej wilgoć.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj cieniutko (w razie potrzeby podsyp mąką). Pokrój je na 12 trójkątów.

Na dłuższym brzegu każdego trójkąta ułóż trochę masy makowej. Zawiń trójkąty i uformuj z nich rogaliki (wierzchołek trójkąta powinien być na górze).

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rogaliki. Możesz roztrzepać białko i posmarować nimi rogaliki, a następnie obsypać makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Wstaw do piekarnika, piecz 15 minut.

***

Zobacz także:

Polacy nie doceniają bałtyckich ryb?Newseria Lifestyle
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas