Nadziewany schab

Dodaj jabłka, śliwki lub żurawinę.

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego (bez kości)
  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki majeranku
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

1. Schab oczyść, umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Nożem z cienkim długim ostrzem natnij mięso tak, by powstała kieszeń.

Reklama

2. Jabłka umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazda nasienne, a potem pokrój w kostkę. Rodzynki przebierz, opłucz, pozostaw do osuszenia.

3. Na patelni lub w rondelku rozgrzej dwie łyżki masła. Wrzuć pokrojone jabłka, przesmaż i zdejmij z ognia. Dodaj rodzynki oraz bułkę tartą. Wsyp połowę majeranku, wymieszaj. Powstały farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 4Kieszeń w schabie napełnij farszem z jabłek i rodzynek. Mięso natrzyj z zewnątrz solą, pieprzem, pozostałym majerankiem oraz odrobiną mielonej słodkiej papryki. Skrop olejem i odstaw na minimum 60 min do marynowania. Po tym czasie przesmaż mięso z każdej strony na łyżce oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 60-70 minut w temperaturze 180 st.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje