Najlepsze dania z soją

Sojowe kotleciki domowej roboty, pyszny chleb i doskonały deser.


   Talarki sojowe z sałatami i dipem jogurtowym

Reklama

Składniki:

  • 250 g suszonej soi
  • 200 g mieszanki sałat
  • pęczek bazylii
  • po 1 żółtej i czerwonej papryce
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz, cukier
  • 12 łyżek oliwy z oliwek
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  •  4 łyżki mąki
  • 9 łyżek bułki tartej
  • 3 zielone cebulki
  • 6 łyżek sezamu
 Przygotowanie:

Soję namoczyć przez noc w 800 ml cieplej wody. Sałaty wymyć potargać na kawałki, wymieszać z pokrojonymi paprykami i ¾ listków bazylii. Zmieszać z sosem przygotowanym z soku z cytryny, 6 łyżek oliwy, soli, pieprzu i cukru. Pozostałe listki bazylii drobno pokroić zmieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem

 Soję odcedzić i miksować partiami z cebulą i czosnkiem, dodając 275-325 ml wody, w której namaczała się przez noc. Dodać jajko, mąkę, bułkę tartą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać pokrojoną zielona cebulkę. Z masy formować talarki, obtaczać je w sezamie i smażyć na oliwie 4-5 minut z obu stron. Podawać z sałatą i dipem.


Czas przygotowania 40 minut

Jedna porcja zawiera 3310 kJ/791 kcal

 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje