Najlepsze mielone

Od lat należą do ulubionych dań obiadowych Polaków, oczywiście zaraz za schabowymi. Jak je przygotowywać, by były najsmaczniejsze? Są na to niezawodne sposoby.

Najlepsze mielone? Z tradycyjnych, sprawdzonych przepisów
Najlepsze mielone? Z tradycyjnych, sprawdzonych przepisów123RF/PICSEL

Czerstwą bułkę umieszczamy w miseczce, zalewamy chłodną wodą, pozostawiamy do namoczenia na 15 minut. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozdrabniamy. Mięso umieszczamy w większej szklanej misce, wbijamy jajko, dodajemy cebulę, czosnek, sól i pieprz oraz odciśnięta z nadmiaru wody bułkę.

Całość mieszamy i ręczne wyrabiamy jak ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Cierpliwość popłaci, im dłużej mieszamy, łącząc składniki, tym kotlety będą miały lepszą strukturę, a nawet lepszy smak.

Z gotowej masy formujemy kotlety. Najlepiej średniej wielkości, duże są mniej praktyczne podczas smażenia.

Ulepione kotlety lekko oprószamy kaszą manną (ewentualnie bułką tartą) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju (to warunek dobrego smaku!)

***Zobacz także***

Genialny sposób na mięso mielone - kotlety z pokrzywąInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas