Najlepsze przepisy na wielkanocną szynkę

Pyszne domowe wędliny.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Pieczona szynka

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 400 ml wina jabłkowego
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki miodu
  • Kawałek cynamonu
  • 1,5 kg szynki peklowanej
  • 100 g goździków

Przygotowanie:

Pomarańczę umyć ze skórki ściąć zesty (cieniutkie paseczki).200 ml wina, cukier, miód cynamon, i skórkę z pomarańczy gotować 10 minut, aż powstanie gęsty syrop. Skórę ponacinać nożem i powtykać w nią goździki. Szynkę ułożyć w brytfannie, wlać 200 ml wina i piec w 175 st. 2 godz., co 30 minut smarować przygotowanym wcześniej syropem.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Szynka wielkanocna

Składniki:

  • 3 cebule
  • 300 g marchewki
  • 3 kg peklowanej szynki
  • Łyżka ziarnistego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 listki laurowe
  • 100 g miodu
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 50 g średnio ostrej musztardy
  • 75 g ziarnistej musztardy
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w ćwiartki. Marchewki na kawałki. Mięso umieścić w garnku, zalać wodą, tak aby mięso było przykryte.

Dodać marchewki, cebule, pieprz, sól i listek laurowy.gotować 2 godz. I 15 minut. Szynkę wyjąc ułożyć na blasze piekarnika, odstawić na 15 minut. Podlać nieco wodą.. Na glazurę zmieszać miód sos sojowy i musztardę. Szynkę posmarować połową glazury. Piec w 175 st. Przez 30 minut. W połowie pieczenia polać resztą glazury.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Szynka w cieście chlebowym

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2kg peklowanej szynki
  • Sól
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego białego
  • 2 listki laurowe
  • 21 g drożdży
  • 250 g mieszanki chlebowej
  • 1 żółtko
  • 1łyżkag śmietany

Przygotowanie:

Zagotować 2,5 l wody. Dodać sól, pieprz, liść laurowy i poprzekrawane cebule. Włożyć mięso i gotować 1,5 godziny, wyjąć. Drożdże rozpuścić  w 250 ml ciepłej wody. Dodać mieszankę chlebową i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni na prostokąt. Z każdej strony odciąć pas ciasta. Szynkę zawinąć w ciasto i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować żółtkiem zmieszanym z łyżką śmietany. Na cieście ułożyć pasy odciętego ciasta i również posmarować je żółtkiem ze śmietaną. Piec w 200 st. C  ok. 30 minut.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas