Najlepsze słodkości z rabarbarem

Ciasta, muffinki, desery - sprawdź jakie pyszności możesz przygotować tej wiosny.

Szybkie ciasto rabarbarowo-bananowe

Reklama

Składniki na 12 kawałków:

- 350 g rabarbaru,
- 1 łyżka+150 g cukru,
- 150 g twarożku,
- 6 łyżek mleka,
- 6 łyżek oleju,
- opakowanie cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 300 g mąki,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- 2-3 banany,
- 250 g śmietany,
- 4 jajka,
- cukier puder,
Tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, zmieszać z łyżką cukru, odstawić. Twarożek, mleko, olej, 75 g cukru, cukier waniliowy i sól wyrobić za pomocą robota kuchennego. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połowę z tego dodać do masy serowej. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, najpierw wyrabiając robotem, później ręcznie. Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy ok 26 cm, i umieścić w natłuszczonej okrągłej formie. Do rabarbaru dodać banany pokrojone w plasterki o grubości 0,5 - 1 cm, wymieszać, nałożyć na ciasto. Śmietanę wymieszać z 75 g cukru i jajkami i wylać na owoce. Ciasto wstawić do rozgrzanego (200 st. C) piekarnika na 40 minut. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Doskonale smakuje z bita śmietaną.

Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera 1260 kJ/301 kcal

Dowiedz się więcej na temat: rabarbar | ciasta | desery

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje