Naleśniki czekoladowe z truskawkowym dżemem

Posmakują nie tylko dzieciom!

Składniki dla: 14-20 sztuk

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mocno gazowanej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Składniki - dodatki

  • 1–2 słoiki dżemu truskawkowego niskosłodzonego np. Łowicz
  • 300 g mascarpone
  • 300 g śmietany kremówki 30%
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1–2 łyżki cukru pudru
  • świeże borówki oraz maliny do dekoracji (ilość według uznania)

Sposób przygotowania

Wykonanie:

Reklama

Mąkę i kakao przesiej, dodaj mleko, wodę, jajka, sól i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut. Smaż partiami na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego. Liczba naleśników uzależniona jest od wielkości patelni, na której je smażymy, oraz od ilości ciasta nalewanego na patelnię.

Ozdabianie:

Śmietanę, mascarpone oraz jogurt umieść w misce miksera. Dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i całość zmiksuj na najwyższych obrotach, aż krem będzie gęsty i puszysty. Naleśniki smaruj kremem i dżemem, możesz udekorować świeżymi owocami. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje