Naleśniki drożdżowe z truskawkami lub poziomkami

Naleśnikowy torcik.

Składniki:

Reklama

Ciasto:
- 20 dag mąki,
- sól,
- 1 żółtko,
-1 jajko,
- 1 1/3 szklanki mleka,
- 1 1/2-2 dag drożdży,
- 2 1/2 dag margaryny,
- 5 dag cukru
Nadzienie:
- 30 dag truskawek lub poziomek,
- 3 dag tłuszczu do zapiekania,
- 3 dag cukru pudru do posypania,
- cukier waniliowy

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszać z częścią mleka, dodać szczyptę cukru oraz mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtko i całe jajko utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo, energicznie mieszając, mąkę, sól oraz drożdże z mlekiem. Wybijać ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki. Wlać stopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Postawić je w ciepłym miejscu przykry te do wyrośnięcia. Czystą patelnię rozgrzać, a następnie bardzo dokładnie wysmarować skórką słoniny i smażyć naleśniki, lejąc ciasto na grubość ok. 1/2 cm. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Układać kolejno naleśniki i umyte; odszypułkowane, rozdrobnione i osypane cukrem truskawki (poziomek nie należy rozdrabniać). Zapiec w piekarniku (160-180 C), wyjąć na okrągły półmisek, posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Dowiedz się więcej na temat: sól | ciasto | naleśniki | potrawy wegetariańskie | dania na słodko | truskawki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje