Naleśniki piernikowe

Idealne na świąteczne śniadanie na słodko

Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 120 g mąki pszennej
  • 5 g otrębów pszennych
  • 250 ml mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki dobrej jakościowo przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • olej

Składniki - dodatki

  • orzechy włoskie
  • plastry pomarańczy i mandarynek
  • syrop klonowy
  • olej (do smażenia)

Sposób przygotowania

Do dużej miski wlewam mleko, wodę gazowaną, dodaję jajka, sól, cukier, przyprawę do piernika, partiami wsypuję przesianą mąkę i otręby. Wszystko dokładnie mieszam, tak aby nie było grudek. Odstawiam na ok. 10 minut. Na patelnię (np. Oil Control Florina) wlewam odpowiednią ilość oleju i partiami smażę naleśniki.

Reklama

Podaję je w towarzystwie syropu klonowego, orzechów włoskich i plasterków świeżej pomarańczy.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje