Naleśniki po meksykańsku

To danie cię zaskoczy!

Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mleka
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżka + 8 łyżeczek oliwy
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 puszka sałatki meksykańskiej z kukurydzą i czerwoną papryką
  • 6 gałązek szałwii
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach z dodatkiem ziół
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz

Reklama

Przygotowanie:
Mąkę zmiksuj z mlekiem i jajkami. Ciasto posól. Odstaw na 15 minut. Papryczki chili oczyść, strączki pokrój w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Smaż na nim mięso przez 5 minut. Dodaj chili, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę osącz na sitku. Dołóż do mięsa. Duś razem jeszcze 8 minut.

W połowie czasu duszenia do mięsa dodaj posiekaną szałwię oraz pomidory. Potrawkę ponownie przypraw do smaku.

Na dużej patelni rozgrzewaj po łyżeczce oliwy.

Wylewaj porcje ciasta. Usmaż 8 naleśników. Rozłóż na nich potrawkę. Zwiń, formując rożki. Udekoruj kleksem śmietany.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje