Naleśniki w sosie pieczarkowym

Prosty przepis na pyszny obiad

Składniki:

Reklama

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2-3 jajka
  • 2 szklanki mleka

Sos:

  • 30-40 dag pieczarek
  • cebula
  • 100 ml śmietany 18-proc.
  • niecała łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • suszony tymianek (około pół łyżeczki)
  • natka do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ciasto: składniki zmiksuj z około pół szklanki przegotowanej chłod nej wody i szczyptą soli. Odstaw na 30 minut.

Usmaż dość grube naleśniki na małej ilości oleju. Każdy naleśnik zwiń, pokrój w paski grubości od pół do 1 cm (nie muszą być równej grubości).

Sos: cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki.

Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, duś, aż odparują. Oprósz tymiankiem, przypraw solą i pieprzem.

Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do pieczarek. Wymieszaj, przypraw. Polej naleśniki, udekoruj natką.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: sos | S.O.S. | ciasto | olej | przepis | alicja | naleśniki | sosy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje