Naleśniki z jabłkami

Wyśmienite zarówno na zimno jak i na ciepło

Czas przyrządzenia: ok. 45 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • szklanka mleka (lub mleka sojowego)
  • 1,5 szklanki mąki
  • sok z dwóch pomarańczy
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • olej do smażenia

Składniki - nadzienie

  • 4 jabłka
  • kilka łyżeczek cukru
  • wiórki kokosowe
  • lody waniliowe

Sposób przygotowania

1. Mleko wymieszaj z mąką, dodaj jajka, cukier, sok z pomarańczy. Wymieszaj lub zmiksuj. Odstaw ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce. Dolej do niego łyżeczkę oleju, wymieszaj. Przed usmażeniem każdego naleśnika rozsmaruj pędzelkiem niewielką ilość oleju na patelni. Smaż placki z obu stron.   

2. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, oprósz cukrem, podlej łyżeczką wody, lekko upraż. Posyp wiórkami kokosowymi. Farsz zawijaj w placki naleśnikowe. Podawaj z gałką lodów. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje