Naleśniki z jagodami i ze śmietaną

Z letniego menu.

Składniki na 4-6 porcji:

- 375 g mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 600 ml mleka,
- 3 opakowania cukru waniliowego,
- 500 g czarnej jagody,
- 4 łyżki masła,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 250 ml śmietany

Przygotowanie:

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka, mleko, mąkę i 2 opakowania cukru waniliowego wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Nieco tłuszczu rozgrzać na patelni, nalać 1/10 ciasta, posypać jagodami. Smażyć na złoty kolor obracając. W ten sposób usmażyć 10 naleśników. Gotowe naleśniki układać jeden na drugim i oprószyć cukrem pudrem. Śmietanę ubić z jednym opakowaniem cukru waniliowego i podawać do naleśników.

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje