Naleśniki z serem

Naleśniki z twarogowym farszem można właściwie zaserwować na każdy posiłek. Z pewnością podbiją serca dzieci i dorosłych. Są łatwe, szybkie i niekłopotliwe w przygotowaniu.

Rozpływają się w ustach
Rozpływają się w ustach123RF/PICSEL

Ciasto:

Farsz:

1. Do szklanki wkruszamy drożdże, zasypujemy je trzema łyżkami cukru, rozcieramy całość końcem drewnianej łyżki. Szklankę zakrywamy ściereczką i pozostawiamy na kwadrans (w cieple).

2. Po upływie 15 minut zawartość szklanki przerzucamy do większej miski, dodajemy mąkę, mleko, jajko, żółtko i cynamon, mieszamy. Aby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji warto pomóc sobie mikserem. Gotowe zakrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na godzinę (również w cieple).

3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy naleśniki z obu stron.

4. Farsz: Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (ew. rozgniatamy widelcem), dodajemy pozostałe składniki na farsz, mieszamy, nakładamy do środka usmażonych naleśników, zwijamy je w rulony lub trójkąty. Możemy je jeszcze podsmażyć na patelni (nadzienie rozgrzeje się wtedy).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas