Naleśniki z serem - Maciej Kuroń

Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek); 500 ml mleka lub pół na pół mleko i woda mineralna lekko gazowana; 6 jajek; cukier waniliowy; 50 ml oleju lub 50 g masła; sól. Nadzienie: 250 g białego sera; 1 żółtko; 2 łyżki cukru pudru; cukier waniliowy; ew. 1 łyżka rodzynek, skórka otarta z pomarańczy lub cytryny.

Przygotowujemy ciasto. Ubijamy mąkę z jajkami i mlekiem, dodajemy roztopione i ostudzone masło, cukier waniliowy lub olej, szczyptę soli. Dokładnie mieszamy lub miksujemy. Odstawiamy na pół godziny. Ucieramy biały ser z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na jednolitą masę. Możemy dodać opłukane i osączone rodzynki i inne dodatki smakowe. Smarujemy naleśniki zwijamy w ruloniki lub składamy w trójkąt. Smażymy na maśle z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub oblane śmietaną.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje