Naleśnikowe roladki

Jajka wbij do wysokiego naczynia. Dolej mleko i wsyp mąkę.

Składniki na 8 porcji:

  • 3 jajka
  • 300 ml mleka 
  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag młodego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 16 plasterków wędzonego boczku
  • olej do smażenia naleśników
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Jajka wbij do wysokiego naczynia. Dolej mleko i wsyp mąkę. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na ok. 20 minut, by mąka spęczniała.

2. W tym czasie przebierz szpinak, listki umyj, dobrze osusz, porwij na drobne kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć szpinak, smaż go ok. 3 minut. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku.

3. Szpinak przestudź, wymieszaj z ciastem naleśnikowym. Małą patelnię smaruj olejem. Wlewaj porcje ciasta i smaż 16 małych naleśników (w sumie zajmie to ok. 15 minut). Zwiń je w rulony. Każdy owiń plasterkiem boczku. Jeśli lubisz, naleśniki możesz posmarować farszem z fety utartej z czosnkiem i jogurtem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje