Nalewka z jarzębiny

Piękny kolor, wyśmienity smak.

Składniki:

Reklama

- 1 kg owoców jarzębiny,
- 1/2 l spirytusu,
- 2 szklanki przegotowanej wody,
- 1/2 kg cukru,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Przygotowanie:

Dobrze przemarznięte owoce jarzębiny, sparzyć na sicie wrzątkiem i osuszyć. Zasypać w słoju cukrem, dodać sok z 1 cytryny i zalać spirytusem rozcieńczonym wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Zlać nalewkę, przefiltrować i rozlać do butelek. Powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: nalewka | jarzębina | nalewki | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje