Napar z werbeną

Werbena była kiedyś bardzo powszechnie wykorzystywana w medycynie ludowej do walki z niestrawnością, biegunkami oraz bólami migrenowymi. Przypisywano jej również magiczne działanie miłosne czy zwiększające kreatywność, dlatego tak chętnie pili ją europejscy pisarze i poeci. Jednak werbena przede wszystkim uspokaja, łagodzi napięcie nerwowe i stres.

Składniki

  • Herbata np. Akbar Pure Ceylon
  • Łyżeczka suszonej werbeny
  • Cukier brązowy

Sposób przygotowania

Herbatę i werbenę parzymy przez ok. 5 minut. Po tym czasie odcedzamy liście i dosładzamy napój w razie potrzeby cukrem. Napar najlepiej pić wieczorem, gdyż ułatwia zasypianie. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje