Napój dyniowy z dodatkiem herbaty

Sezon na dynie w pełni. Ten pomarańczowy owoc o nietuzinkowym kształcie, posiada niezwykłe walory smakowe, a przede wszystkim jest bardzo pożywny. Co więcej, dostarcza naszemu organizmowi witaminy A, B oraz C, a także sód, potas, magnez, wapń i żelazo. Warto również dodać, że występuje na świecie w 760 odmianach. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali oryginalny przepis na napój dyniowy z dodatkiem herbaty, który rozgrzeje nas w nawet najchłodniejszy jesienny wieczór.

Składniki

  • 3 torebki herbaty np. Ahmad Tea Cinnamon Haze
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • ¼ szklanki puree z dyni
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania puree z dyni

1. Małą dynię umyj, przekrój i dokładnie wyjmij wszystkie pestki. Pamiętaj również o usunięciu ogonka.

Reklama

2. Następnie pokrój ją na ćwiartki i połóż na blasze do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem.

3. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut.

4. Dynię ostudź, wydrąż miękki miąższ łyżką, a następnie zblenduj go.

Sposób przygotowania napoju

1. Zaparz 3 torebki herbaty np.  Ahmad Tea Cinnamon Haze w ¾ szklanki gorącej wody przez 3 minuty. Po wyjęciu wyciśnij dokładnie torebki, by uzyskać pełnię smaku.

2. Do ¼ szklanki puree z dyni wlej esencję herbacianą i ubij za pomocą trzepaczki. Następnie podgrzej w garnku na średnim ogniu.

3. W tym samym czasie, w drugim małym rondelku, podgrzej mleko migdałowe, dodaj ziarenka wanilii oraz miód gryczany. Podgrzewaj składniki prawie do momentu wrzenia.

4. Puree dyniowe z esencją herbacianą rozłóż do dwóch kubków, a następnie wlej do nich podgrzane mleko migdałowe.

5. Napój posyp cynamonem i gałką muszkatołową. Podawaj gorący.

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje