Napój na lato - morela, malina i napar z werbeny

Jeśli używasz świeżej werbeny, opłucz ją. Przygotuj napar, zalewając werbenę pół litra przegotowanej wody mineralnej.

Porcja na 1,5 l słoik:

  • 2 morele
  • ok. 10 malin
  • ok. 20 listków werbeny (najlepiej świeża, ewentualnie suszona) 
  • 500 ml wody mineralnej
  • kostki lodu

Reklama

Sposób przygotowania:


Jeśli używasz świeżej werbeny, opłucz ją. Przygotuj napar, zalewając werbenę pół litra przegotowanej wody mineralnej. Następnie przelej napar przez sitko, żeby pozbyć się listków. Zachowaj kilka do dekoracji. Odstaw do wystygnięcia. Opłucz morele i maliny. Przekrój morele na pół, usuń pestki. Ułóż morele i maliny na dnie słoika. Wrzuć do słoika kostki lodu. Zachowane listki werbeny dociśnij do ścianek słoika. Nalej schłodzonego naparu z werbeny do pełna. Zakręć słoik i wstaw go na noc do lodówki. Woda jest gotowa do spożycia następnego dnia - prosto ze słoika, przez słomkę.  

Czas przygotowania: ok. 20 min

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje