Nasze babcie tak robiły. Faworki są kruche i wychodzą idealne

Łatwy przepis na faworki? Z takiego na pewno korzystały nasze babcie. Przy przygotowaniu smakołyków na tłusty czwartek, warto skorzystać ze sprawdzonych receptur i cennych porad gospodyń.

Faworki cieszą się coraz większą popularnością i to nie tylko w tłusty czwartek
Faworki cieszą się coraz większą popularnością i to nie tylko w tłusty czwartek123RF/PICSEL


Faworki - idealne na tłusty czwartek

Tłusty czwartek w tym roku przypada 24 lutego. Tego dnia chętnie sięgamy po pączki z cukrem pudrem, nadziewane czy z bitą śmietaną. Nie brakuje również miłośników kruchych faworków (nazywanych w niektórych regionach chrustami). Ich przygotowanie nie jest tak skomplikowane. Wystarczy mieć kilka składników i sprawdzony przepis. A takim na pewno będzie przepis babci.  

Idealne faworki są delikatne, kruche, po prostu rozpływają się w ustach. Jak je przygotować? 

Faworki - sekret idealnego ciasta

Podczas przygotowania faworków, warto pamiętać o kilku zasadach:

Jeśli chcemy, aby faworki były kruche, pamiętajmy o tym, żeby składniki były zimne

  • Zwracajmy także uwagę na mąkę. Wiele gospodyń wskazuje, że idealnie sprawdza się mąka typu 450
  • Jeśli nie chcemy, aby nasze faworki były tłuste, dodajmy do ciasta odrobinę spirytusu
  • Nie możemy zapomnieć o napowietrzeniu ciasta. Najlepiej zrobić to już na etapie jego wyrabiania. Należy je wielokrotnie zagniatać, a nawet uderzać w nie wałkiem. Robimy tak, dopóki ciasto nie będzie gładkie. Dzięki temu faworki nie będą twarde. 
  • Aby uniknąć przepalenia się ciasta - zachowaj odpowiednią temperaturę tłuszczu (180 st. C) Sprawdza się również wrzucenie do smażonego tłuszczu plasterków surowego ziemniaka. 
  • Faworki smażyć można na oleju rzepakowym albo smalcu. 
  • Bardzo ważne jest dobre wyrobienie ciasta na faworki
    Bardzo ważne jest dobre wyrobienie ciasta na faworki 123RF/PICSEL

    Faworki - przepis babci

    SKŁADNIKI:

    • 3 żółtka
    • 20 dag mąki
    • 3-4 łyżki gęstej śmietany
    • sól
    • 1 łyżka spirytusu
    • do dekoracji: cukier puder

    PRZYGOTOWANIE: 

    Zacznij od wymieszania mąki ze śmietaną. Do tego dodaj żółtka oraz szczyptę soli i spirytus. Dobrze wyrób ciasto. Wałkuj je partiami, staraj się przy tym nie podsypywać za dużo mąki. Następnie pokrój je na paski o szerokości ok. 3 cm i długości 15 cm. Przekrój na środku i przewiń. Sprawdź, czy tłuszcz jest dobrze rozgrzany (wrzuć kawałej surowego ciasta, jeśli szybko podpłynie i się zarumieni, temperatura jest odpowiednia). Faworki smaż z dwóch stron. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jak lubisz, posyp je cukrem pudrem.


    SPRAWDZONE PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK:

    Zobacz również:

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas