Nektarynkowe ciasto na jogurcie

Smaczne i aromatyczne

Składniki

  • 1 kg twardych nektarynek (ew. czerwonych renklodów)
  • 2 czubate szkl. mąki
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 10 dag grubo zmielonych orzechów laskowych
  • 1 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki rumu
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 25 dag mielonych migdałów
  • tłuszcz i trochę mąki do przygotowania blachy

Sposób przygotowania

1. Nektarynki umyj, wytrzyj,  przekrój wzdłuż i wyjmij pestki. Z 1 i 1/3 szklanki mąki, połowy masła, 5 łyżek cukru oraz cynamonu i zmielonych orzechów szybko zagnieć kruszonkę. Przykryj ją folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 20 minut. 

Reklama

2. W tym czasie resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem. Kiedy masa maślana będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij do niej jajka  i wlej rum. Pozostałą mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej jogurt. Na koniec dodaj mielone migdały. Dobrze wymieszaj całość mikserem. 

3. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż na nim nektarynki, przecięciem do góry. Owoce posyp przygotowaną kruszonką. 

4. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz 35-40 minut. Przed podaniem ciasto możesz udekorować lukrem. 


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje