Nie krój marchewki!

Przeciwnowotworowe działanie marchwi zostało udowodnione podczas wielu badań. Jednak okazuje się, że aby w pełni z niego korzystać nie powinniśmy kroić marchewki przed gotowaniem.

Swoje właściwości warzywo zawdzięcza zawartemu w nim składnikowi o nazwie falkarinol, który - jak dowiodły wcześniejsze badania - redukuje ryzyko rozwoju raka nawet o 33 proc. Gdy naukowcy zbadali zawartość falkarinolu w marchewce, która była pokrojona przed gotowaniem okazało się, że zawiera ona o 25 proc. mniej tego korzystnego składnika niż marchewka gotowana w całości.

Reklama

- Krojenie marchewki powoduje, że podczas gotowania wypłukuje się więcej składników odżywczych. Jeśli ugotujemy ją w całości, zamkniemy w środku nie tylko składniki odżywcze, ale też smak - mówi autorka badań dr Kirsten Brandt z Uniwersytetu w Newcastle, która cztery lata temu wraz z duńskimi naukowcami odkryła prozdrowotne właściwości zawartego w marchewce falkarinolu.

Dlaczego tak się dzieje? Wysoka temperatura zmiękcza ścianki komórek, przez co cukier, witamina C i inne składniki, m.in. falkarinol, łatwiej się wypłukują. Gdy pokroimy marchewkę, powierzchnia narażona na działanie wysokiej temperatury zwiększa się i warzywo traci więcej składników odżywczych.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: warzywo

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje