Nie ma jak u (włoskiej) babci: Crapiata

Oto zdrowy przepis włoskich babć.

Crapiata
Crapiatamateriały prasowe

Składniki (dla 10 osób):
· 100 g soczewicy
· 100 g białej fasoli
· 100 g groszku
· 100 g bobu
· 100 g cieciorki
· 100 g ziarna pszenicy
· 20 małych, młodych ziemniaków w mundurkach, dobrze umytych
· 10 pomidorków koktajlowych
· 10 kromek chleba, podpieczonych w tosterze
· 5 łyżek stołowych oliwy, około pół łyżki na każdy talerz
· woda
· sól

Przygotowanie:

1. Zalej wodą suchy groszek, fasolę i pszenicę i pozostaw na 24 godziny. Odsącz i odstaw na bok. Nie obieraj młodych ziemniaków. Dobrze je umyj.

2. Przełóż groszek, fasolę, pszenicę i młode ziemniaki do dużego garnka i zalej wodą na dwa palce ponad składniki.

3. Gotuj na małym gazie przez 45 minut, dodaj pomidorki koktajlowe i dopraw solą do smaku.

4. Gotuj przez kolejne 45-60 minut lub aż groszek, fasola i pszenica staną się miękkie. Jeśli zauważysz, że ubyło wody podczas gotowania, uzupełnij ją.

5. Nalej zupę do talerzy. Do każdego z nich dodaj odrobinę dobrej jakości oliwy  i ułóż na brzegu kromkę opieczonego chleba.

Sposób przygotowania tej, a także wielu innych potraw zobaczyć można w serii "Włoska kuchnia jak u babci", emitowanej w każdy poniedziałek o godz. 22.00 i 22.30 na kanale Nat Geo People.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas