Niebo i ziemia

Z kuchni niemieckiej.

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg ziemniaków,

Reklama

- sól,

- 750 g jabłek (ok. 4 sztuki),

- 4 łyżki soku z cytryny,

- 2 łyżki cukru,

- 3 cebule,

- 40 g wędzonego boczku,

- 300 g kaszanki,

- łyżka oleju,

- 200-250 ml mleka,

- 1 łyżka masła,

- starta gałka muszkatołowa,

- tymianek i małe jabłuszko do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, gotować w osolonej wodzie 20 minut. Jabłka obrać, pokroić na kawałki.

Do jabłek wlać 75 ml wody, sok z cytryny, dodać cukier i dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut. Cebulę pokroić w krążki, boczek w kostkę, kaszankę w grube plastry. Boczek usmażyć na chrupko, następnie dodać cebulę i kaszankę. W razie potrzeby dodać łyżkę oleju. Do ugotowanych ziemniaków dodać mleko i masło, a następnie dobrze je ubić. Doprawić gałką muszkatołową. Ziemniaki, duszone jabłka i kaszankę nakładać na talerze. Dekorować tymiankiem.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 2640 kJ/631 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ziemie | Kuchnia niemiecka | ziemniaki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje