Niedzielny obiad dla całej rodziny

Pyszny, sycący do tego zdrowy!

Pieczone pomidory
Pieczone pomidory123RF/PICSEL

Pieczone pomidory na przystawkę

Sposób przygotowania

Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Potem pokrój je w grube plasterki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo posiekaj. Wymieszaj z oliwą. Plasterki pomidorów posmaruj z obu stron czosnkową oliwą, ułóż je w płaskiej żaroodpornej formie. Podlej pozostałą oliwą. Potem pomidory oprósz solą, ziołami prowansalskimi oraz grubo mielonym kolorowy pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C. Piecz przez 30-35 minut. Gotowe plasterki pieczonych pomidorów przenieś na półmisek. Polej oliwą z dna naczynia. Parmezan grubo zetrzyj. Danie posyp wiórkami sera. Podawaj z kawałkiem świeżej bagietki jako przekąskę albo serwuj do mięsnego drugiego dania. W ten sam sposób możesz przygotować także paprykę, ale musisz ją piec ok. 45 minut w temperaturze 190°C.  

Zupa z koperkiem
Zupa z koperkiem123RF/PICSEL

Zupa porowa z koperkiem

Sposób przygotowania

Bulion zagotuj. Cebule obierz, grubo posiekaj. Pory oczyść, głęboko natnij, starannie umyj i pokrój w plasterki. Trochę plasterków pora odłóż, resztę wrzucić na rozgrzane w garnku masło. Do tego dodaj cebule, mieszając, zeszklij je. Warzywa zalej gorącym bulionem. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze 10 minut. Potem dołóż serki. Zupę mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko. Dodaj odłożone wcześniej plasterki porów i gotuj razem jeszcze 5 minut. W tym czasie koperek opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Zupę przypraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Rozlej do kokilek. Przed podaniem każdą porcję udekoruj odłożonymi wcześniej gałązkami koperku. 

Potrawka z warzywami
Potrawka z warzywami123RF/PICSEL

Lekka potrawka wieprzowa

Sposób przygotowania

Wieprzowinę opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Mięso oprósz solą oraz pieprzem i suszonymi ziołami. Odłóż na bok. Papryki rozetnij, usuń środki, strąki opłucz, osusz, potnij na kawałeczki. Chili oczyść, potnij w plasterki. Cukinie oczyść, umyj, pokrój w plasterki. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć mięso. Mieszając, smaż 3 minuty. Dodaj czosnek i cebulę. Smaż dalej 2 minut. Dołóż paprykę, chili i cukinię. Podlej ok. 1 szkl. gorącej wody. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś 35 minut. Pomidory sparz, obierz ze skórki, miąższ oczyść z pestek i wrzuć do potrawki ok. 10 minut przed końcem duszenia. Gotowe danie udekoruj świeżym rozmarynem.

Crumble z owocami
Crumble z owocami123RF/PICSEL

Crumble z owocami leśnymi

Sposób przygotowania

Masło, 1/2 szkl. cukru oraz 1 opakowanie cukru waniliowego utrzyj mikserem na puch. Ciągle miksując, dodaj skórkę otartą z 1 cytryny. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Następnie palcami rozcieraj składniki, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie owoce umyj, osącz, osusz na papierowym ręczniku. Herbatniki pokrusz w malakserze. Okruszki wymieszaj z resztą cukru, drugim cukrem waniliowym i ok. 1/2 łyżki cynamonu. Osiem foremek posmaruj masłem. Na spodzie rozłóż owoce. Posyp je kruszonką. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200°C. Gotowy deser podawaj na ciepło w foremkach. Doskonałym dodatkiem będzie bita śmietana albo lody waniliowe

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas