Niesamowite przepisy na keksy

Z owocami, przyprawami i smakowitymi dodatkami.

Żurawinowy z limonkową nutą

Składniki:

  • 2 limonki
  • 15 dag suszonej żurawiny
  • 250 ml lemoniady cytrynowej (gazowanej)
  • 25 dag masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • 15 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku żurawinowego albo wiśniowego
  • mąka i tłuszcz do przygotowania foremki

Przygotowanie:

1. Limonki polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, z jednej zetrzyj skórkę, drugą cieniutko obierz, formując ze skórki spiralki. Z miąższu limonek wyciśnij sok. Żurawinę wrzuć do garnka, zalej 100 ml lemoniady, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj 2 minuty. Odstaw do wystudzenia.

Reklama

2. Masło utrzyj ze startą skórką limonki, cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie już puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj jajka, nadal ucierając. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, porcjami połącz z masą maślaną. Domieszaj pozostałą lemoniadę i namoczoną żurawinę.

3. Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz maką. Nałóż przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez godzinę. Ew. ok. 10 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Upieczony keks studź 15 minut w foremce, potem przełóż na kratkę kuchenną.

4. Likier pomarańczowy wymieszaj z sokiem z limonek. Skrop ciasto i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie cukier puder wymieszaj z sokiem żurawinowym. Utrzyj na gładki lukier. Oblej nim keks. Odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem udekoruj spiralkami skórki z limonki.

Śliwkowy z płatkami kukurydzianymi

Składniki:

  • 50 dag śliwek
  • 25 dag miękkiego masła albo margaryny
  • 20 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
  • 1i 1/2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 75 ml + 2 łyżki mleka
  • 10 dag płatków kukurydzianych
  • 5 dag białej czekolady
  • tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:

1. Śliwki umyj, osusz, rozetnij i wyjmij pestki. Połowę masła utrzyj z 10 dag cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, połącz ją masłem orzechowym i kolejno wbijanymi jajkami. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Porcjami domieszaj do ciasta. Wlej 75 ml mleka. Zmiksuj.

2. Foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj połowę ciasta i przykryj połową śliwek. Następnie wyłóż resztę ciasta oraz pozostałe owoce. Keks wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 30 minut.

3. W tym czasie stop pozostałe masło. Dodaj 10 dag cukru i 2 łyżki mleka. Gotuj razem 5 minut na dużym płomieniu. Wsyp płatki, wymieszaj. Masę rozsmaruj na wierzchu ciasta. Keks piecz jeszcze ok. 20 minut. Gotowe ciasto studź w foremce 15 minut. Potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Białą czekoladę stop. Oblej nią ciasto, formując dekoracyjne esy-floresy.

Czekoladowy z wiśniami

Składniki:

  • 1 słoik (ok. 720 ml) kompotu z wiśni
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag miękkiego masła albo margaryny
  • 20 dag cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40 dag śmietany kremówki
  • 25 dag + 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag konfitury wiśniowej
  • 1 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
  • tłuszcz i mąka do foremki

Przygotowanie:

1. Wiśnie przełóż na sitko i osącz. Czekoladę połam. Przełóż do metalowej miseczki, postaw nad garnkiem z parującą wodą. Stop, potem zdejmij z kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.

2. Masło utrzyj z cukrem i 1 cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno domieszaj jajka, a potem stopioną czekoladę oraz 100 ml śmietany.Przesiej 25 dag mąki z proszkiem i kakao. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Całość zmiksuj. Odłóż kilka wiśni do dekoracji, pozostałe oprósz 2 łyżkami mąki. Dodaj do przygotowanego ciasta i wymieszaj łyżką. Foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz ok. 70 minut. Wystudź, rozetnij, przełóż konfiturą.

3. Śmietanę ubij z pozostałym cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem. Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Na wierzch ciasta wyciśnij dekoracyjne rozetki bitej śmietany. Keks udekoruj odłożonymi wiśniami oraz wiórkami czekolady.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje