Niezawodny przepis na flaczki

Tradycyjne, polskie danie

Składniki:

  • 2 kg gotowych flaków wołowych
  • rosół wołowy
  • po 2 marchewki, pietruszki, pory
  • 1/2 selera

Reklama

zasmażka:

  • 50 g masła
  • 40 g mąki
  • Łyżka posiekanej cebuli

 oraz:

  • po 1/2 łyżeczki świeżo zmiel. imbiru i świeżo utartej gałki muszkat.
  • ziele angielskie
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 listki laurowe
  • łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1 Flaki przepłucz pod bieżącą wodą, gotuj 15 min, odlej. Zalej rosołem i gotuj ok. 4 godz., do miękkości, uzupełniając płyn. Pokrój na cienkie paseczki i ponownie włóż do rosołu (powinno go być ok. 3 l.). Warzywa pokrój w zapałkę, włóż do rondla, dodaj łyżkę masła i uduś. Miękkie warzywa dodaj do flaków. Zrób jasną zasmażkę z masła, mąki i bardzo drobno posiekanej cebuli.

2 Zasmażkę wlej do flaków i wymieszaj. Dopraw. Na końcu posól i gotuj jeszcze ok. 20 minut, aż staną się zawiesiste.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje