Niezbędna kasza jaglana

Kasza jaglana przeżywa w kuchni swoje wzloty i upadki. Kiedyś powszechnie stosowana, w pewnym momencie odeszła w zapomnienie, aby ponownie znaleźć się w centrum kulinarnego zainteresowania. To bardzo pozytywny trend – kaszę jaglaną możemy i powinniśmy bowiem jeść już od pierwszych miesięcy życia.

Kasza jaglana naturalnie pozbawiona jest glutenu, jest także lekkostrawna (z uwagi na zawartość błonnika)
Kasza jaglana naturalnie pozbawiona jest glutenu, jest także lekkostrawna (z uwagi na zawartość błonnika)123RF/PICSEL

Kasza jaglana to nic innego, jak obłuszczone ziarna prosa, które ludzkość je od tysięcy lat. Jest bardzo łatwo przyswajalna i bardzo pożywna, dlatego stanowi niezbędny element diet osób odchudzających się czy też pacjentów w czasie rekonwalescencji.

Jest określana "królową zbóż", ponieważ obfituje w witaminy z grupy B i zawiera więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień, czy żyto. Jednym z istotnych składników kaszy jaglanej jest również krzemionka, rzadko występująca w produktach spożywczych, a działająca korzystnie na skórę, zęby i paznokcie. Najbardziej wartościowym produktem jest oczywiście kasza pełnoziarnista - i taka powinna być wprowadzana do menu małego dziecka. Dzięki wykorzystaniu ziaren z pełnego przemiału, najcenniejsze związki zawarte w zbożu, między innymi białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy oraz sole mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas) zostają zachowane i zapewniają niemowlęciu stały dopływ energii - zgodnie z jego potrzebami.

Kasza jaglana naturalnie pozbawiona jest glutenu, jest także lekkostrawna (z uwagi na zawartość błonnika) i bogata w wartości mineralne oraz witaminy, dlatego szczególnie polecana jest właśnie w diecie najmłodszych dzieci. Ponadto, kasza jaglana, jako jedyna z kasz, jest zasadotwórcza, dzięki czemu nie zakwasza organizmu i pozwala przywrócić optymalne pH. Na tle innych kasz, kasza jaglana wyróżnia się także dużą zawartością żelaza, cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6, w jej skład wchodzą cenne pod względem dietetycznym kwasy nienasycone.

To wszystko sprawia, że kasa jaglana nazywana jest królową kasz, a jej wprowadzanie do diety niemowlęcia zaleca się już ok. 4-5. miesiącu życia dziecka. Kasza jaglana powstaje poprzez obłuszczanie ziaren prosa i jest produktem mało przetworzonym - mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Holle - znanego producenta ekologicznej żywności dla dzieci i niemowląt. 

Dzięki temu ziarna zachowują swoje najlepsze cechy, kasza zaś pod względem pozytywnych wartości odżywczych ustępuje jedynie kaszy gryczanej. Ze względu jednak na swój delikatny smak, zasadotwórczość w procesie trawienia oraz lekkość, jest szczególnie zalecana dla najmłodszych dzieci. Nie powoduje wzdęć, uczucia ciężkości, powoli uwalnia energię, dobrze walczy także z zaparciami. Można z niej przygotować kleik, dodawać do zupek czy też - po dodaniu np. banana - deserek.

Kaszę jaglaną można łączyć z ryżem lub korzystać z gotowych kaszek, które takie połączenie oferują. Dzięki niemu skład posiłku wzbogacony zostaje o dodatkowe składniki pochodzące z wartościowego ryżu. Wybierając kaszki dla dzieci pamiętajmy jednak, aby pochodziły z certyfikowanych upraw, spełniających rygorystyczne normy produkcji pod kątem przydatności do spożycia dla dzieci, a także, aby nie zawierały niepotrzebnych dodatków, konserwantów czy też cukru - dodaje Katarzyna Barwińska z Holle. 

Kasza jaglana zalecana jest także w diecie osób dorosłych. Zawiera bowiem lecytynę, która opóźnia procesy starzenia, chroni wątrobę i zalecana jest w profilaktyce miażdżycy, a onkolodzy podkreślają, że zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki (jedna z przyczyn nowotworów), zapobiegają powstaniu raka. Dodatkowo, jak zostało wspomniane, kasza jaglana ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że usuwa z organizmu toksyny zalegające w organizmie z powodu jedzenia zakwaszających pokarmów, takich jak cukier, kawa, alkohol czy produkty z mąki pszennej.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas