Niezwykła marmolada Agnieszki Maciąg

Cebulowa marmolada? Czemuż by nie, zwłaszcza, gdy oryginalny przepis prosto z Londynu przywiozła Agnieszka Maciąg. "Uwielbiam tę marmoladę! Smaruję niż pełnoziarniste pieczywo lub używam jako dodatek do deserów" - zachwala blogerka i modelka.

Marmolada
Marmolada123RF/PICSEL

Składniki potrzebne do przyrządzenia marmolady: 1,8 kg obranej i drobno posiekanej cebuli, 100 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka tymianku, 150 g cukru, 150 ml czerwonego wina, 6 łyżeczek czerwonego octu winnego, sól morska i czarny pieprz do smaku.

W garnku podgrzewamy oliwę i tymianek, dodajemy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu około 5 minut. Trzeba uważać, aby nie przypalić cebuli, bo wtedy marmolada będzie gorzka. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywka i dusimy jeszcze przez 20 minut.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy cukier, wino, ocet, przyprawy i mieszamy. Następnie całość dusimy jeszcze około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy marmolada stanie się gęsta, przekładamy ją do wyparzonego słoika i przechowujemy w lodówce szczelnie zamkniętą.

Przepis na faszerowaną cebulęInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas