Nitki po azjatycku z kalafiorem i kolendrą

Danie pyszne, sycące, pełne kontrastowych smaków i tak przyjemnie chrupie… A do tego cieszy oczy, dzięki dużej ilości kolorowych, krótko smażonych jarzyn.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mały kalafior
  • 3 dag suszonych grzybów
  • 2 młode marchewki
  • kawałek imbiru wielkości włoskiego orzecha
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek dymek
  • 3 łyżki oleju
  • 30 dag japońskiego makaronu pszennego (grubsze nitki)
  • 250 ml sosu słodko-kwaśnego chili
  • sos sojowy
  • kilka gałązek kolendry albo natki pietruszki

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Grzyby zalej wodą (uprzednio przegotowaną i wystudzoną), odstaw na kilka godzin. Namoczone grzyby ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Potem odcedź, osącz, pokrój w grubsze paseczki.

2. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w cienkie słupki. Imbir obierz, drobno posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami, strąk opłucz, potnij w paseczki. Dymki oczyść, pokrój na ukośne kawałeczki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć różyczki kalafiora, smaż je, mieszając, ok. 5 minut.

3. Do kalafiora dodaj pokrojone grzyby, marchewkę, imbir, paprykę oraz dymki. Całość smaż kolejne 5 minut. Często mieszaj. Makaron zalej wrzątkiem, odstaw na ok. 5 minut. Odcedź.

4. Składniki na patelni podlej sosem chili. Przypraw do smaku sosem sojowym. Sos warzywny wymieszaj z makaronem. Mocno razem podgrzej. Posyp kolendrą.

Przygotowanie ok. 30 minut 1 porcja 490 kcal


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje