Nowojorska sałatka Waldorf z kremowym sosem

Przygotuj dla gości - będą zachwyceni!

Składniki

  • 1 sałata rzymska lub dębowa
  • 1 średnie jabłko
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 120 g fileta z kurczaka
  • mąka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 g serka topionego kremowego np. MSM Mońki
  • 50 g majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania

Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i przełożyć do miski. Dodać jabłko pokrojone w słupki, żurawinę, sok z cytryny, pieprz i całość wymieszać.

Reklama

Filet z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić solą oraz pieprzem. Panierować w mące i jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie pociąć w paski i wyłożyć na sałatkę.

Serek topiony połączyć z majonezem i jogurtem, dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać. Tak przygotowany sos wyłożyć na sałatkę z kurczakiem.

Smacznego!


Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje