Noworoczny obiad pachnący cytrusami

Cytryny, grejpfruty, pomarańcze... Teraz jest na nie najlepsza pora. Ich zapach pobudza apetyt i poprawia humor. Trafiony pomysł na pierwszy obiad w roku!

Filet w pomarańczach
Filet w pomarańczach123RF/PICSEL

Filet z indyka w pomarańczach

Sposób przygotowania

1. Mięso zalej sokiem pomarańczowym, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny. Kilkakrotnie je obróć. 

2. Rozgrzej piekarnik do 175 st. C. Na patelni rozgrzej olej. Mięso wyjmij z soku, osusz i obsmaż ze wszystkich stron. Przełóż je do żaroodpornej formy, zalej gorącym bulionem i piecz 45 minut. Nie przykrywaj, tylko polewaj od czasu do czasu bulionem. Pod koniec pieczenia przypraw do smaku. 

3. Kapustę i marchewki przełóż do miski. Sok z pomarańczy wymieszaj z papryką i miodem. Dodaj do warzyw, wymieszaj. Na wierzchu ułóż plastry pomarańczy. Posyp orzechami. 

Najlepszy sposób na indyka z warzywamiInteria Kulinaria
Zupa z pesto
Zupa z pesto123RF/PICSEL

Zupa ziemniaczano-cytrynowa z pesto

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej masło.

2. Wrzuć ziemniaki i cebule (możesz smażyć w 2 partiach). Podsmaż na rumiano, mieszając (4 minuty).

3. Wlej wino i bulion. Zagotuj, po czym zredukuj ogień i gotuj jeszcze przez mniej więcej 20 minut.

4. Przypraw zupę gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki krem. 5 Na koniec zagotuj, dodaj śmietanę i sok z cytryny (jego ilość dopasuj do swojego smaku!). Podawaj z kleksami zielonego pesto, posypaną skórką cytrynową.

Jak zrobić pesto z pietruszki?Interia Kulinaria
Tartaletki z łososiem
Tartaletki z łososiem123RF/PICSEL

Tartaletki z wędzonym łososiem

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj mąkę z solą i pokrojonym masłem. Następnie dodaj jajko roztrzepane z wodą. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń folią i włóż na godzinę do lodówki. 

2. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Foremki do tartaletek natłuść i wyłóż ciastem. Wstaw na 15 minut do lodówki. 

3.  Włóż foremki z ciastem do piekarnika, piecz 20 minut. Wyjmij i odstaw, aby ostygły. 

4. Rozłóż spody na półmisku. Plastry łososia pokrój w paski. Zwijaj je w ruloniki i układaj po jednym na cieście. Obok umieść po łyżeczce twarożku. Na każdej porcji ułóż kawałek cytryny. Udekoruj małymi gałązkami koperku.

Owocowe tartaletki - prosty przepis na domowe słodyczeInteria Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas