Nugat z migdałami

Przepyszny deser!

Nugat z migdałami
Nugat z migdałami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Wafle lub papier ryżowy przytnij do rozmiaru foremki, w której będzie chłodzony nugat. Z moreli wytnij gwiazdki. Podpraż migdały na patelni. Przełóż je do miseczki, dodaj skrawki moreli, które zostały po wycięciu gwiazdek i przykryj folią aluminiową. 

2. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier, dodaj miód oraz wodę. Zagotuj, mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Następnie gotuj, bez mieszania, aż masa osiągnie temperaturę ok. 160°C. Tymczasem ubij białka na sztywną pianę. Kiedy syrop miodowy osiągnie pożądaną temperaturę, wlej go cienkim strumieniem do białek (cały czas miksując). Ubijaj 10-15 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj bakalie, całość wymieszaj. 

3. Na spodzie foremki ułóż wafel i przykryj masą nugatową. Wierzch wyrównaj (najlepiej łyżką zamoczoną w oleju) i przykryj drugim waflem. Wstaw do lodówki na całą noc. Po schłodzeniu wyjmij z formy i pokrój ostrym nożem. Udekoruj morelowymi gwiazdkami.

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Relaks
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas